Woningtoewijzing

Per 1 januari 2016 is de wet voor het toewijzen van sociale huurwoningen in Nederland veranderd. Dat zijn de woningen met een huurprijs tot €710, 68 per maand. Corporaties zijn verplicht om de woningen ‘passend’ te verhuren. Passend betekent: de huurprijs van de woning moet passen bij het inkomen en de grootte van het gezin van de bewoner(s). Oftewel, het inkomen en de gezinsgrootte bepalen voor welke woningen iemand in aanmerking komt. De overheid wil met deze nieuwe regel voorkomen dat huishoudens met een laag inkomen in een huurwoning terecht komen die zij niet kunnen betalen. Met als gevolg dat zij een beroep doen op de overheid om bij te dragen in de woonlasten, in de vorm van huurtoeslag. Voor huurders zonder verhuisplannen verandert er niets. De nieuwe regels gelden alleen bij het aangaan van een nieuwe huurovereenkomst. 

Aanbiedingsproces

Als u via Woonkeus Stedendriehoek reageert op een woning, dan verloop het contact via e-mail. Het is dus belangrijk dat u bij uw persoonlijke gegevens een actueel e-mailadres invult. Als eerste kandidaat voor een woning, laten wij u dat via e-mail weten. Wij vragen u om een aantal gegevens te overleggen. Deze gegevens controleren wij voordat wij de woning aanbieden. Beschikt u niet over de juiste gegevens dan bieden wij u de woning niet aan.

Voor het toewijzen van een woning hebben wij van u nodig:

  • kopie geldig legitimatiebewijs
  • door uw huidige verhuurder ingevulde verhuurdersverklaring over de afgelopen 3 jaar
  • inkomensverklaring 2016 (IBRI formulier 2016 of de definitieve aanslag 2016 van de Belastingdienst)
  • laatste 3 loonstroken als uw huidige inkomen afwijkt van de inkomensverklaring
  • BRP Basisregistratie Personen (voormalig uittreksel GBA) met historisch woonverleden, afgiftedatum mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Het aanvragen van een uittreksel kost geld (prijs verschilt per gemeente)
  • Indien van toepassing: een ouderschapsplan

Verantwoording

Op de website van Woonkeus worden alle toewijzingen van de aangesloten woningcorporaties getoond.